Hartcoherentie

Wat zou het heerlijk zijn als…

Wat zou het heerlijk zijn als jij meer energie over hebt, je beter kunt concentreren, je beter slaapt, het malen in je hoofd tot stilstand kunt brengen en dat je minder last van hersenmist hebt.

Chronische stress en overprikkeling is ongezond en kan leiden tot een verschillende lichamelijke en psychische klachten en ziektes. Je hoofd draait overuren en laat van zich horen (dat energie slurpende stemmetje in je hoofd). Dat gaat vaak heel geleidelijk. Doordat je altijd aan staat herken je kleinste signalen die duiden op stress niet meer. Stress wordt een ‘nieuw normaal’ en de klachten neem je voor lief. Maar dan komt het moment dat je lijf aangeeft: het is genoeg zo!

Hartcoherentie is kort gezegd het tegenovergestelde van stress. Lichaam en geest zijn een eenheid. Het een kan niet zonder het ander. Daar waar ons brein de controlekamer is, zo heeft ons lijf een eigen intelligentie. Alles wat we ervaren, kunnen we voelen met en in ons lichaam. En we geven er betekenis aan in ons hoofd. De bijbehorende emoties zijn als het ware de ondertiteling van onze ervaringen.

Wat is hartcoherentie?

Je hartritme varieert voortdurend, bij inspanning klopt je hart sneller dan bij ontspanning. Emoties hebben een groot effect op je hart ritme variabiliteit (HRV). Als je inademt (gaspedaal) gaat je hart sneller dan bij je uitademing (rempedaal). Dit heet hartritme variabiliteit (HRV).
Wanneer je hart, gevoelens en gedachten in een positieve samenhang (= letterlijke betekenis van coherentie) zijn, slaat je hart coherent. Als je coherent bent, ben dicht bij jezelf. Je remt en geeft gas in een vloeiende beweging. Maar bij frustratie, verdriet, angst geef je onregelmatig en gas en rem je misschien abrupt. Dan is er sprake van een chaotische HRV en dan ben je incoherent

Lage hartcoherentie

Blokkeert het helder denken
Stress
Weinig focus
Vertraagde reactietijd
Blokkeert intuïtie en creativiteit
Onprettige gevoelens
Kost moeite om verbinding te maken en te ervaren

Hoge hartcoherentie

Faciliteert helder denken
Balans
Focus en concentratie
Snellere reactietijd
Ondersteunt intuïtie en creativiteit
Vreugde
Verbinding met jezelf en een ander

Hoe ziet het programma Werken aan Veerkracht eruit?

Het programma Werken aan Veerkracht is door HeartMath Instituut  ontwikkeld (wetenschappelijk onderbouwd) om weer in balans te komen. De kern van de HeartMath-methode is dat je veerkracht groter wordt, naarmate je meer energie hebt

De kracht ligt in de combinatie van eenvoud en biofeedback. Met weinig tijdsinspanning werk je aan meer balans en plezier in je leven. Hierbij werk je naar een hogere mate van hartcoherentie. Dit betekent dat hart en brein meer in balans gaan samenwerken en dat heeft op je energie en hormoonhuishouding..

Het programma start met een kennismaking en intake.

Daarna volgen 7 sessies van ongeveer een anderhalf uur, verspreid over 3 maanden. In deze sessies ga je alle verschillende technieken oefenen, krijg je inzicht in je eigen energielandschap en je leert om de hartcoherentie technieken je eigen te maken.

Door de biofeedback apparatuur krijg je direct inzicht in jouw HRV en coherentie.

De sessies kunnen bij mij in de praktijk plaatsvinden of op een voor jou prettig locatie waar wij rustig kunnen werken.

Daarnaast krijg je ‘inspiratieopdrachten’ waarbij je de geleerde technieken zelfstandig oefent. Denk dan aan ongeveer 15 minuten per dag.

Mocht je kiezen voor het gehele programma dan ontvang je een werkboek en een techniekenwaaier.

Optioneel kun je de Inner Balance Trainer aanschaffen. De Inner Balance Trainer is bluetooth biofeedback-apparatuur (via een oor sensor) die je dan via de Inner Balance app op je smartphone kunt aansluiten.

Mogelijke resultaten van het programma

Tijdens de 3 maanden dat je met dit programma bezig bent en je consequent de technieken toepast kun je al ervaren dat je meer :

Minder stress hebt en meer innerlijke rust ervaart

Meer energie hebt en je meer vitaal voelt. Je kunt meer doen in minder tijd.

Vitaliteit voelt door de afname van klachten als moeheid, hoofdpijn.

Minder hersenmist ervaren waardoor je gemakkelijker prioriteiten kunt stellen, beter strategisch kunt denken en concentreren. En je creativiteit daardoor weer de ruimte kunt geven.

Woorden geven aan de emoties die je voelt, je energielekken dichten en je energiebronnen herkennen en inzetten. Waardoor je emotioneel meer in evenwicht komt en zelfvertrouwen krijgt.

Meer verbinding maakt met jezelf en de mensen om je heen. Jouw innerlijke rust voelt de ander ook.

Ervaring van coachee over het coachingstraject werken aan veerkracht

Een bijzondere ervaring, maar direct ook zo’n logische ervaring. Het voelt als terug naar de basis.

Ik heb er enorm veel baadt bij gehad en weet dat ik dit met gemak kan gaan meenemen in de toekomst. De training is geen moeilijkheid, wel vergt het behoorlijk wat bewustzijn van je lichaam.

Astrid heeft het onwijs zorgzaam, warm en veilig begeleidt. Ze staat open en stelt zichzelf ook kwetsbaar op en dat vind ik prettig werken. Ze is enthousiast over de kennis die ze deelt maar staat direct ook nog open tot nieuwe inzichten.

Ze neemt je op een rustige manier mee door de nieuwe stof en tijdens de oefeningen biedt ze je de kans om het geheel op jouw manier te doen. Dat waar jij je veilig bij voelt is belangrijk voor haar.

Super bedankt Astrid dat ik hier deel aan mocht nemen.

Dit gaat vele mensen helpen om veerkrachtiger te worden en vooral vele burn-outs verhelpen en voorkomen.

Tarieven

Kennismaking en intake gratis bij afname van het gehele programma
7 privé sessies van 90 minuten
10,5 uur individueel coaching traject met een nazorggesprek na 3 maanden
Het werkboek ‘Werken aan Veerkracht’ en de techniekenwaaier
Met extra aandacht voor wat jou veel bezighoudt
Wetenschappelijk bewezen programma van HeartMath®

€799,00 *

Kennismaking en intake gratis bij afname van het gehele programma
7 privé sessies van 90 minuten
10,5 uur individueel coaching traject met een nazorggesprek na 3 maanden
Het werkboek ‘Werken aan Veerkracht’ en de techniekenwaaier
Met extra aandacht voor wat jou veel bezighoudt
Wetenschappelijk bewezen programma van HeartMath®

Plus Inner Balance Trainer

€1050,00*

*exclusief de eventuele reiskosten a €0.25 ct. per KM indien de coach sessies bij jou thuis plaatsvinden

Extra info voor de werkgever:

Het individuele HeartMath Veerkracht Programma is opgenomen in het PRESENT pakket en het LIVVIT pakket van Zilveren Kruis voor werkgevers. Heeft je werkgever een collectieve verzekering lopen bij het Zilveren Kruis? Veel werkgevers zijn bereid deze training (gedeeltelijk) te vergoeden. Bespreek met je werkgever de mogelijkheden.

HeartMath ingezet door zorgverzekeraar
Zowel het individuele HeartMath Veerkracht Programma als de HeartMath  groepstraining Vergroot je veerkracht, verminder je stress! zijn opgenomen in het PRESENT en het  LIVVIT pakket van Zilveren Kruis. Zie hier onze evaluatie over 2022.

HeartMath effectief bij re-integratie
In 2006-2008 is er een groot onderzoek gedaan naar de effectiviteit van re-integratietechnieken. BIMRA staat voor Beoordelen van Interventies en Meetinstrumenten bij Re-integratie naar Arbeid. Het betreft een project dat met financiering van het UWV is uitgevoerd en in april 2008 is afgerond. Het project is uitgevoerd door:

de sectie Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (prof. dr. J.W. Groothoff, dr. S. Brouwer, dr. R.H. Bakker, drs. K. Overweg);

de afdeling Psychologie van Arbeid en Gezondheid van de Universiteit Maastricht (prof. dr. F.J.N. Nijhuis, drs. B. Pierik);

de afdeling Experimentele en Arbeidspsychologie van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (dr. J.M.H. Schellekens, F.I. Abma, MSc).

Het HeartMath Veerkracht Programma is beoordeeld als een effectieve interventie bij reïntegratie.